sponsored links

##
**Data Interpretation Practice Test with Solutions **

**Directions (Q. No. 1-5) : Study the following table carefully and answer the questions.**

Data related to Number of Candidates Appeared and Qualified in a Competitive Exam from 2 states during 5 years.

**Note**: Few values are missing in the table (indicated by -). A candidate is expected to calculate the missing value, of it is required to answer the given question on the basis of given data and information.

**Out of the number of qualified candidates from State P in 2008, the respective ratio of male and female candidates is 11:7. If the number of female qualified candidates from state P in 2008 is 126, what is the number of appeared candidates (both male and female) from state P in 2008 ?**- 630
- 510
- 570
- 690
- 540
**Number of appeared candidates from state Q increased by 100% from 2006 to 2007. If the total number of qualified candidates from state Q in 2006 and 2007 together is 408, what is the number of appeared candidates from state Q in 2006 ?**- 380
- 360
- 340
- 320
- 300
**What is the difference between number of qualified candidates from state P in 2006 and that in 2007 ?**- 12
- 22
- 14
- 24
- 16
**If the average number of qualified candidates from state Q in 2008, 2009 and 2010 is 210, what is the number of qualified candidates from state Q in 2010 ?**- 191
- 195
- 183
- 187
- 179
**If the respective ratio between number of qualified candidates from state P in 209 and 2010 is 14 : 9, what is the number of qualified candidates from state P in 2010 ?**- 252
- 207
- 216
- 234
- 198

**Directions (Q. No. 6-10) : Refer to the graph and answer the given questions.**

**The number of people who travelled by Train B on Friday is 20% more than the people who travelled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who travelled on Friday and those who travelled on Saturday by the same train ?**- 4:5
- 3:4
- 5:6
- 3:5
- 1:4
**What is the difference between the total number of people who travelled by Train B on Monday and Tuesday together and the total number of people who travelled by Train A on Saturday and Sunday together ?**- 200
- 230
- 210
- 250
- 240
**What is the average number of people travelling by Train A on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday ?**- 220
- 190
- 205
- 195
- 210
**The number of people who travelled by Train A decreased by what percent from Saturday to Tuesday ?**- 35
- 40
- 30
- 42
- 33
**The total number of people who travelled by both the given trains together on Sunday is approximately what percent more than the total number of people who travelled by both the given trains together on Wednesday ?**- 128
- 123
- 142
- 118
- 135

### Key & Solutions for the above DI Problems

**1.**

Let the number of total candidates =

*x*No. of qualified candidates
= (60/100)

*x =*(3/5)*x*
No. of female qualified candidates = (7/8) x (3/5)

*x =*(7/30)*x*
Given (7/30)

*x*= 126 =>*x*= (126 x 30) / 7

*=> x*= 540

**2.**

No. of candidates appeared from State Q in 2006 = ix

And no. of candidates appeared from state Q in 2007 =

*2x*
No. of qualified candidates from state Q in 2006 = (30/100)

*x*= (3/10)*x*
And no. of qualified candidates from State Q in 2007

= (45/100) x 2

*x*= (9/10)*x*
Given (3

*x*/ 10)*+ (9**x*/10) = 408
=>

*x =*(408 x 20) / 12 = 340**3.**

Required difference

= (60/100) x 450 - (43 / 100) x 600

= 270 - 258 = 12

**4.**

No. of qualified candidates from state Q in 2008 = (60 / 100) x 280 = 168

No. of qualified candidates from state Q in 2009 = (50 / 100) x 550 = 275

No. of qualified candidates from state Q in 3 years = 210 x 3 = 630

So, no. of qualified candidates from state Q in 2010

= 630 - 168 - 275 = 187

**5.**

No. of qualified candidates from state P in 2009 / No. of qualified candidates from stae P in 2010 = 14 / 9

=> ((70/100) x 480)) /

*x*= 14 / 9
= >

*x*= (336 x 9) / 14 = 216**6.**

No. of people who travelled by train B on Friday

= 200 + 200 x (20 / 100) = 240

And no. of people who travelled by train B on Saturday = 320

Then ratio = 240 / 320 = 3 / 4

= 3 : 4

**7.**

The total number of people who travelled by train B on Monday and Tuesday together = (200 + 170) = 370

And the no. of people who travelled by train A on Saturday and Sunday together

= (350 + 270) = 620

=> Difference = 620 - 370 = 250

**8.**

Average no. of people travelling by train A on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday

= (240 + 210 + 140 + 230) / 4 = 820 / 4 = 205

**9.**

% of Decrease = ((350 - 210) / 350) x 100

=> (140 / 350) x 100 = 40%

**10.**

% increase = (((270 + 310) - (140 + 120)) / (140+120)) x 100

= ((580 - 260) / 260) X 100 => (320 / 260) x 100

This is approximately equals to 123%

**shared by Shravan Varma Gadhiraju**sponsored links

## 0 Responses:

## Post a Comment