# Solutions for Numerical Ability Practice Test

Friends, here are the solutions for our IBPS and SBI Associates Clerks Numerical Ability Practice Test. Please take the test from here  and try to solve them on your own before checking these solutions. All the Best :)

1.
37% of 1264 + ? = 999
467.68 + ? = 999
? = 999 - 467.68 = = 531.32

2.
(23)2 + (41)2 = (?)2 + 94
(?)2 = 529 + 1681 - 94
=> ? = 46

3.
√(√(3844) - √((152)+(17))) = √?
=>  √? = √(√(3844) - √(169))
=>  √? = √(62-13) = √49
=> ? = 49

4.
(1438% of 36) % 24 = ?
=> 517.68 % 24 = 21.57

5.
5(1/7) x 8(1/6) % 7(7/8) = ?
=> (36/7) x (49/6) x (8/63) = 16/3 = 5(1/3)

6.
Let the monthly income be Rs. 100
Money spent on rent = Rs. 22
House hold expenditure = Rs. 17
Children's education = Rs. 11
Remaining money = 100 - (22 + 17 + 11)
= 50
Money on travelling = 30% of 50 = Rs. 15
Remaining = 50 - 15 = Rs. 35

According to question, he saves Rs. 2,100

=> 35% = Rs. 2,100

100% (Total Money) = (100/35) x 2100 = Rs. 6,000

Monthly Salary = Rs. 6000

=> Yearly salary = 12 x 6000 = Rs. 72,000

7.
Total marks in Hindi & English = 85 x 2 = 170

Total marks in Maths & Science = 90 x 2 = 180

Marks in social = 86

Total marks in all 5 subjects = 170 + 180 + 86 = 436

=> Percentage of Marks in all subjects = (436/500) x 100 = 87.2

8.
Distance = Speed x  Time

Let the length of the birdge be "X" metres

=> 240 + X = 45 x (5/18)mps x 36 sec

=> X = 210 metres

9.
3/5 = 0.6, 8/11 = 0.72, 5/8 = 0.625, 4/7 = 0.57 and 6/13 = 0.46

after arranging in ascending order, last in the order is the biggest fraction

=> Biggest fraction is 8/11

10.
14 x 135 = 21
21 x 2 = 42
42 x 2.5 = 105
105 x 3 = 315
315 x 3.5 = 1102.5

11.
(4/5) x 1630 - (2/3) x 1140

=> 1304 - 760 = 544

12.
Population after 2 years = 105% of 108% of 334000

=> (105/100) x (108/100) x 334000 = 378756

13.
Number of days in Sep & Oct = 30 + 31 = 61

=> Required quantity of rice = (105/7) x 61 = 915 kgs

14.
Let the fraction be 100X / 100Y

=> (100X + 200X) / (100Y  + 150Y) = 3/4

=> 300X / 250Y = 3/4

=> X/Y = 5/8

15.
A's one day work = 1/40

A & B together one day's work = 1/24

B's one day work = (1/24) - (1/40) = 1/60

=> B can complete that work in 60 days

16.
Average = (382 + 493 + 194 + 248 + 385 + 704 + 482 + 104) / 8

= 2992 / 8 = 374

17.
Let the breadth of the rectangle be "X" cm

Perimeter of the rectangle = 2(l+b)

=> 2 (32 + X)= 112 = > X =24
=> Area of the rectangle = l x b = 32 x 24 = 768

18.
P = 14000,  SI = 2100,   T = 3

SI = PTR/100

=> R = (SI x 100) / (P x T)
= (2100x100) / (14000x3)  = 5%

now P=14000,  T=3,  R=5

Amount = 105% of 105% of 105% of 14000
=   16206.75

=> C.I = 16206.75 - 14000 = 2206.75

19.
Let's Ravi's salary be "X" and Raju's be "Y"

=> 4/5 x X = 2/3 x Y

=> X/Y = 5/6  => X:Y = 5:6

=> Ravi's salary = (5/11) x 55000 = Rs. 25,000

20.
2100x12 : 3500x9 = 4:5

Bheem's share = (5/9) x 5400 = Rs. 3000

1. Que..no. 2 is wrong 41*41=1681

2. q.2 not undrstud 45sqr is 2025 not 1681

3. Dharmendra Singh ChoudharyNovember 18, 2014 at 9:56 PM

In question 2, 41 instead of 45

4. sorry I didn't get question no 5...if anybody can help?

5. 6. solve the series 2,4,7,35,42,262........ what will b the nxt no.????

7. Bhai there is 1681 q2 is correct

8. help me in q 4 ,1438%of36) % 24 is how 21.17

9. Hey I got 134 in rrb assistant gen ctgory.. is der any chnce to get intrvw call???? Plz rply ny1......

10. just think 5 1/7 =36/7, 8 1/6= 49/6, 7 7/8=63/8 , then the equation is 36/7 x 49/6 %63/8, now change division into x so we get 36/7x49/6x8/63 now simplify it u will got the answer.

11. guyss any one explain the question no. 4.. my answer is 12.42..:(

12. Which state u r

13. Assam...

14. 2 nd interview

15. q2 is correct. i got 46..m stuck in 4. m getting different answer

16. 17. I got 125 rrb asst any chance for interview

18. same here dude i got the same answer....i guess we are right...

19. Got confuse whether percent or division sign

N in ques 10 it is 1.5 na..

20. yes it is 1.5

21. No idea!!

22. Ans to q no 4 Is wrong its 124.08

23. I got 125 ap state any idea for highest marks

24. plz tell me how u r solving Qestion no 4
517.68%24
bcz my ans again nd again come 124.2432

25. in question no 5,, does % mean multiplication???

26. plz tell me how 5/18 comes ??1000/3600???plz explain it to me

27. Dharmendra Singh ChoudharyNovember 19, 2014 at 3:26 PM

% means division

28. Dharmendra Singh ChoudharyNovember 19, 2014 at 3:27 PM

517.68/24 equal to 21.57

29. ok got it thanks

30. is here % mean division too ????

31. Dharmendra Singh ChoudharyNovember 19, 2014 at 11:18 PM

ur welcome :-)

32. Thank you Mam With this solution i cleared my basic concepts.Thanks alot

33. thank you very much.....gr8 ambitonz team

34. 35. those who think its 45 in ques no.2 are fools.they have low iQ.its clearly given that it is 41 instead of 45.