# Explanations for SBI Associate Clerks Online Aptitude Test 3

Friends, these are the answers with explanations to our Online Test of SBI Assocaite Clerks. Please take the Online Test from here before checking these solutions...

1. (25) / 625  x 55 = (5)?

=> (56 x 55) / 54 = ?

=>  56+5-4 = 5?

=> ? = 7

2.  23 x 15 / 25 - ? +48.2 = -35
=> ?  = ((23x15)/25) + 48.2+35 = 97

3.  120 x ? = 10 / ((126x0.5)/(63x2))x12

=> 120 x ? = 10 / (1/2) x 12

=> ? = 240/120 = 2

4. ((12)-2   ) 2  / ((12) 2  )-2   = ?

=> ? =  (1/144) 2  / (144)-2   (144) 2  / (144)2   = 1

5.  910.5   x 95.1   / 95.1   = 9

=>  910.5+5.1-1.2= 9?

=>  ? = 10.5+5.1-1.2 = 14.4

6.
(Maths + English) / 2 = 75

=> Maths + English = 150 --------------------- Say Equation (1)

(Maths + Science) / 2 = 65

=> Maths + Science = 130 ------------------------ Say Equation (2)

Subtracting (1) from (2), English - Science = 20

7. Let the cost price of A be Rs. 100, then the selling price = Rs. 115

Now, the cost price of B be Rs. 115

Selling Price of B = (110/100) x 115 = 126.50

But the cost price of C given as Rs. 506

If the cost price of C is Rs. 126.50, then the C.P of A = Rs. 100

If the cost price of C is Rs. 506, then the C.P  = (506/126.50) x 100 = Rs. 400

Shortcut Technique :

Let the C.P of A be Rs. X, then

115% of 110% of X = Rs. 506

(115/100) x (110/100) x X = 506

=> X = 506 x (100/115) x (100/110) = Rs. 400

8.

Let the first and second numbers be X and Y

So, X x (40/100)+y = 1.2 Y

=> (2/5) x X = 1.2Y-Y  =>  2X = 0.2Y x 5 = Y

=> X/Y = 1/2  => X:Y = 1:2

9.

Let the number of Rs. 1, 50 paise and 25 paise coins be 2, 3 and 10 respectively.

The value of one rupee coins = Rs. 1 x 2 = Rs. 2

The value of fifty paise coins = Rs. 0.50 x 3 = Rs. 1.50

The value of twenty five paise coins = Rs. 0.25 x 10 = Rs. 2.50

Total value = 2 + 1.5 + 2.5 = Rs. 6

If the total value is Rs. 6, there are 10 coins of 25 paise

If the total value is Rs. 288, then the number of 25 coins = (288/6) x 10 = 480

10.
When two variables are inversely proportional, one is 'X' percent more / less than the second one,

then the second one is ( X / (100+X)) or (X / (100-X)) percent less / more than the first one.

(if first one is more, then use '+' and if it is less then use '-')

So, Reduction in the consumption = (20/120) x 100  = 16(2/3)%

11.

Let the speed of the boat be 'X' kmph

Time to cover 90 km downstream  = 90 km / (X+2) kmph

Time to cover 66 km upstream = 66 km / (X-2) kmph

But the time to cover both the distances is same

So, (90/(X+2)) = (66/(X-2)) = >  X = 13 kmph

12.

Distance = 300 km.  Time =4/5 of 5 = 4 hours

Required speed = Distance / Time = 300/4  = 75 kmph

13.

Work done by 16 men in 16 days = 1

So, work done by 16 men in 4 days = 4/16 = 1/4

Remaining work = 1-(1/4) = 3/4

Total number of men now = 16+8 = 24

16 men do 1 work in 16 days
24 men do 3/4 work in (16 x 16 x 3) / (24 x 4) = 8 days
Shortcut Technique :

Total mandays required for the work = 16 x 16 = 256

Number of mandays completed in 4 days = 4 x 16 = 64

Remaining mandays = 256 - 64 = 192

Number of men available now = 16 + 8 = 24

So, Number of days required = 192 / 24 = 8

14.

LCM of 4, 5 and 6 is 60

So, the ratio = 60/4 : 60/5 : 60/6  = 15: 12:10

C's share = (10/(15+12+10)) x 11840 = (10/37) x 11840 = 3200

15.
7! = 5040

16.
Average Male population = (45+42+25+35+32+35+36) / 7

= 250/7 = 35.71 hundred

17.
Required percent = (25/20) x 100 = 125%

19.
Male population = 45 + 42 + 25 + 35 + 32 + 35 + 36

= 250

Female population = 36 + 50 + 20 + 40 + 25 + 45 + 40

= 256

So, the difference = 256 - 250 = 6 hundred

Shortcut Technique :

(45-36) + (42-50) + (25-20) + (35-40) + (32-25) +(35-45)+(36-40)

=> 9 - 8 + 5 - 5 + 7 - 10 - 4 = -6

So, the difference is 600

1. Thanks....wen will be the clerks exam ......what is the pre exam ....

2. very thnks

3. Sbi po marketing practice test will be useful for Sbi clerk exam ......please anyone suggest

4. Thanks Gr8

5. s it is useful for sbi clerk exam also