Search your Topic HERE....

June 20, 2016

Mixture and Alligation Problems with Short-cut Methods

Leave a Comment

sponsored links

Hi friends, I am Anonymous A job aspirant and one of the ardent readers of Gr8ambitionz. Here I am sharing some problems on Mixture and Alligation with shortcut methods. If you like it, I will share more. Happy Reading :)

P.S : Sorry for the bad handwriting :P


1. 729 liters of a mixture has milk and water in the ratio of 7:2. How much water should be added to the mixture so that the ratio may become 7:3 ?

Solution :
2. In what proportion must tea at Rs. 60 per kg be mixed tea at Rs. 88 per kg. So that the mixture may be worth Rs. 68 kg ?

Solution :

Let X kg of tea at Rs. 60 per kg be mixed with 1 kg of tea costing Rs. 88 kg. 

So, Cost of X kg. of tea at Rs. 60 per kg.  = Rs. 60 X

And cost of 1 kg of tea at Rs. 88 per kg. = Rs. 88

So, total cost of the mixture = Rs. (60 X + 88)

And the cost of (1+X) kg. at Rs. 68 per kg = (1+X) x 68

=>  60X + 88 = (1+X) x 68

=> 60X + 88 = 68 +68X

=> 68X - 68X = 88 - 68

=> 8X = 20

So, X = 20/8 = 5/2

So, the required ratio = 5:2

Shortcut Method :


3. In what ratio should water be added to a liquid costing Rs. 12 per litre, so as to make a profit of 25% by selling the diluted liquid at Rs. 13.75 per litre ?

Solution :
Shortcut Method :

4. How much water should be added to 20 liter of milk at Rs. 10 as liter so as to have a mixture worth Rs. 8 a liter ?

Solution :

Let the quantity of water to be added be X liters
Cost of 20 liters of milk at Rs. 10 a liter = 20 x 10 = Rs. 200

=> Quantity of the mixture = (20 + X) liters

=> Cost of mixture at Rs. 8 a liter = (20 + X) 8  = Rs (160 + 8X)

=> 160 + 8X = 200

=> 8X = 200 - 160 = 40

So,  X = 40/8 = 5 liters



5. A tea producer blends two qualities of tea from two different gardens, one costing Rs. 27 per kg and the other Rs. 30 per kg in the ratio 5 : 3. He sells the blended tea at Rs. 30.25 per kg. Find his percentage profit ?

Solution :

Suppose he blended 5X kg tea of first quality and 3X kg tea of second quality

=> Cost of 5X kg of tea = 5X x 27  = Rs. 135 X

And the cost of 3X kg of tea  = 3X x 30 = Rs. 90X

=> Cost of 8X kg of the mixed tea = 135X + 90X  = Rs. 225X

and S.P of 8X kg of the mixed tea  = 8X x 30.25  = Rs. 242X

=> Gain 8X kg of the mixed tea  = 242X - 225X  = Rs. 17X

=> Percent profit =  (17X x 100) / 225X  =  7(5/9) %



6. Two vessels contain milk and water respectively in the ratio 3:1 and 5:3. Find the ratio in which these are to be mixed to get a new mixture in which the ratio of milk to water is 2:1.

Solution :

In the first vessel milk  = 3/4 of the mixture 

In the second vessel milk = 5/8 of the mixture

It is required have a mixture in which milk is 2/3rd of new mixture.

Let 1st mixture : 2nd mixture be 1:X

So the volume of resulting mixture = 1 + X

(milk in the 1st mix.) + (milk in the 2nd mix.) = (milk in the resulting mix.)


So, these mixtures are to be mixed in 1:2

Shortcut Method :


sponsored links


0 Responses:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...