Search your Topic HERE....

April 27, 2012

Averages - Examples

18 comments

sponsored links

The average income of 3 friends in a group of six is Rs. 6,600 and that of the other two is Rs. 6,500. If the average income of all the six is Rs. 6,400, find the income of the 6th friend.

Sol :
            Average Income of 3 Friends = Rs. 6,600
            So, Total Income of 3 friends = 3 X 6,600 = Rs. 19,800

            Average income of 2 friends = 2 X 6,500
            So, Total income of 2 friends = 2 X 6,500 = 13,000

            Total income of 5 friends = Rs. 19,800 + Rs. 13,000 
                                                                         = Rs. 32,800

            Average income of 6 friends = Rs.6,400
         
            Total income of 6 friends = 6 x 6,400 = Rs. 38,400

       So, income of 6th friend = Total income of 6 friends - Total income of 5 friends
                                              = Rs.38,400 - Rs.32,800 = Rs.5,600

The average of Ramesh's marks in English, Maths and Science is 75 and the average of his marks in English, Maths, Science and Hindi is 70. How many marks did he score in Hindi?

Sol :
            The average marks in English, maths and Science is 75
                  So, Total marks in English, maths and Science are 3 X 75 = 225

            The average marks in English, Maths, Science and Hindi are 70.
                  So, Total marks in English, Maths, Science and Hindi are 4 X 70 = 280
       
              So, Marks in Hindi = 280 - 225 = 55

  

The average age of the husband, his Wife and their Son ten years ago was 25 Years and that of the husband and wife six years ago was 37 years. What is the present age of the son (in years) ?

Sol :
          Average age of the husband, his wife and their son ten years ago was 25 years 

          Total of present ages of husband, wife and their son 
                                                       = (25 x 3) + 10 + 10 + 10 = 105 Years

          Average age of the husband and his wife six years ago was 37 years
          Total of present ages of husband and wife 
                                                                     = (37 X 2) + 6 + 6 = 86

          So, Son's present age = 105 - 86 = 19 Years

The average of A and B is 30 years. If C were to replace A, the average age would be 40 years and if he were to replace B, the average age would be 35 years. What is A's age?

Sol :
           Average age of A and B = 30 Years
           Total age of A and B = 30 x 2 = 60 years ---------- (1)

          Average age of B and C = 40 Years
            Total age of B and C = 40 X 2 = 80 years ---------- (2)

           Average age of A and C = 35 years
              Total age of A and C = 35 X 2 = 70 years ---------- (3)

            After adding (1) and (3) , we get
                       2A + B + C = 130

                  But, we know that (B + C) = 80
                           So, 2A + B + C = 130
                                                    => A = (130 - 80) / 2 = 25

                     So, A's age is 25 years.

Thats all for now friends... Tomorrow we shall do some more practice problems on this... Share with your friends if you like this post... Happy Reading :)

18 comments:

  1. very good job by you people....really helpful to us....thanks a lot ....

    ReplyDelete
  2. superb .....thank you very much.

    ReplyDelete
  3. its a good job ........its really helpful to us........thnks to u...

    ReplyDelete
  4. thank's very helpful
    but not enough for PO aspirants
    plz provide some high level of questions
    most importantly with shotrcut tricks
    thank's for yr gr8 work
    god bless u all
    thank's once again

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed Friend. We surely will try to increase the difficulty level in our upcoming posts. Good Day :)

      Delete
  5. thnx...and ur website is very much useful.....it wil be really more helpful if
    u upload some practice sets like mock exam

    ReplyDelete
  6. superb its really a short method to wrk out hatsoff please include some more prblms



    mani

    ReplyDelete
  7. want more questions pls.......

    ReplyDelete
  8. Its superb...:-) But there is no shorcut..its lengthy.try to do something 4 that... Thank u

    ReplyDelete
  9. Its good. but i need shortcut method.

    ReplyDelete
  10. thanks very useful

    ReplyDelete
  11. PL. PROVIDE MORE DIFFICULT QUESTION AND ANSWERS

    ReplyDelete
  12. thanks ...hope it ll help...

    ReplyDelete
  13. Thanks............

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...