Search your Topic HERE....

September 05, 2016

RBI Grade B Second Shift GA Questions with Answers (Complete)

Leave a Comment

sponsored links

1.IndiaFirst Life Insurance Company is a life insurance company in India. It is a joint venture between two of India's public sector banks ?
Ans:Bank of Baroda (44%) and Andhra Bank (30%)

2.Hemis Monastery is a Tibetan Buddhist monastery (gompa) of the Drukpa Lineage, located in?
Ans:Jammu and Kashmir

3.India Aspiration Fund comes under ?
Ans:SIDBI

4.Minister of State in the Ministry of Health and Family Welfare Constituency is?
Ans:Mirzapur,Uttar Pradesh

5.Anurag Thakur, BJP MP and BCCI President, is set for a new innings as an officer of the Territorial Army.Anurag Thakur Constituency is ?
Ans:Hamirpur in Himachal Pradesh

6. Rs 1,000-crore 'Self-Employment and Talent Utilisation' programme to be administered by ?
Ans:Niti Aayog.

7.Financial Stability Report release by RBI ?
Ans:Half Yearly

8.World's population will soar to how much by 2100 according to UN study predicts?
Ans:11 billion

9.Niti Aayog signs deal with US EIA to set up ?
Ans:energy data portal

10.Suresh Prabhu flags off 'Tripura Sundari Express'.Its gives the Railway connectivity between Agartala and ?
Ans:New Delhi

11.Vembanad is the longest lake in India located in the State of ?
Ans:Kerala

12.The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its 'in-principle' approval for setting up a Major port at Enayam near Colachel in?
Ans:Tamil Nadu

13.Chinnar Wildlife Sanctuary (CWS) located in ?
Ans:Kerala

14.Bhimbetka rock shelters located in the State of ?
Ans:Madhya Pradesh

15.Indian Railways to Build Country’s Longest Tunnel and World’s Tallest Girder Rail Bridge.The tunnel will be built on the Jiribam-Tupul-Imphal new broad gauge railway line in ?
Ans:Manipur

16.Centre has approved how many crore rupees for Jammu and Kashmir under skill development initiative Himayat to train 1.24 lakh local youths in vocational courses?
Ans:Rs.1601 crore

17.Kalikho Pul found dead.Former CM of?
Ans:Arunachal Pradesh

18.Kudankulam Nuclear Power Plant dedicated to nation.It is located in ?
Ans:Tamil Nadu

19. India's first tiger cell was set up at the WII campus located in ?
Ans:Dehradun,Uttarakhand

20.Musician Kudsi Erg√ľner named UNESCO Artist for Peace.He is related to Which Country?
Ans:Turkey

21.Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana accidental insurance of Rs.2 Lakhs.However this insurance is not applicable to?
Ans:Under 18 people

22.First SAARC Youth Parliamentarians Conference held in?
Ans: Islamabad,Pakistan

23.Hydrocarbon Vision 2030 for North-East in?
Ans:Guwahati,Assam

24.RBI, Gives license/permission to open White label ATMs. Under ?
Ans:Payment and Settlement Systems Act, 2007

25.“Payment and Settlement Systems in India: Vision-2018” published by?
Ans:RBI

26.National Payments Corporation of India (NPCI) has implemented “National Automated Clearing House (NACH)”.which is related to?
Ans:Electronic Clearing Services

27.PM modi inaugurated ‘Around India’s First Table: Dining and Entertaining at ?
Ans:Rashtrapati Bhavan,New Delhi

28.Recently the attempt made by coup is defeated in Which Country?
Ans:Turkey

29.Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river related to Which two States?
Ans:Andhra Pradesh & Telangana

30.SBI Shaurya Home Loan special home loan scheme will be only provided to the?
Ans:defence employees

31.Kotak Mahindra Bank is an Indian private sector banking headquartered in ?
Ans:Mumbai, Maharashtra

32.Rabobank is a Dutch multinational banking and financial services company headquartered in Which City of Netherlands?
Ans: Utrecht

33.M-Pesa is a mobile phone-based money transfer, financing and microfinancing service, launched in 2007 by Vodafone.Vodafone M-Pesa India launched in Partnership with Which Bank in 2011?
Ans:ICICI

34.NTPC first Indian Corporate to offer Green Masala Bonds which raised amount?
Ans:$300 mn=Rs 2,000 crore

35.SBI approves merger with associate banks The merger will create a banking behemoth with an asset book of?
Ans:Rs 37 lakh crore

36.Which Bank launches India's first Aadhaar-based ATM?
Ans:DCB Bank

37.Which American Swimmer won his 21st gold medal ?
Ans:Michael Phelps

38.PMKVY is related to ?
Ans:new skill training

39.SMERA Ratings Limited is a join initiative of Dun and Bradstreet Information Services India Pvt Ltd and ?
Ans:SIDBI

40.ONICRA is a?
Ans:Credit rating agency

41.Census 2011 worst Sex ration State is ?
Ans:Haryana

42. Rotavirus is a virus that causes?
Ans: diarrhea

43.Commodity Derivatives Market is regulated by ?
Ans:SEBI

44.PM Modi laid foundation stone of 1600 MW NTPC power plant in?
Ans:Telangana

45.IFSC Code ....I stands for?
Ans:Indian

46. The GIFT City is India's first international financial services Center located in Which State?
Ans:Gujarat

47. Jeddah based Islamic Development Bank (IDB) in May 2016 announced to open its first branch in India at ?
Ans:Ahmedabad

48.The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a proposal of R&D project for development of Advanced Ultra Super Critical (AUSC) Technology for ?
Ans:Thermal Power Plants

49.Government set up Amitabh Kant committee to review e-commerce rules.Amitabh Kant is present ?
Ans: NITI Aayog CEO

50.After Lodha Panel recommendations,newly appointed legal advisor is ?
Ans:Justice Markandey Katju

51.India Post payments bank will have how many Crore equity grant?
Ans:Rs.400 Crore [Note:650 branches,corpus : Rs. 800 crore ]

52.International Meeting on Counter Terrorism held in?
Ans:Bali,Indonesia

53.September 28 is ?
Ans:World Rabies Day

54.United Nations World Tourism Organization (UNWTO) Headquarters is in?
Ans:Madrid,Spain

55.Mahim Bora passes away.Related to Which State?
Ans:Assam

56.General Assembly decision makes IOM part of UN system.IOM is related to?
Ans:Migration

57.World Economic Forum (WEF), will host its annual India Economic Summit in?
Ans:Delhi

58.The 2019 Cricket World Cup will be hosted by ?
Ans:England and Wales

59.Ottawa is capital of ?
Ans:Canada

60.India and Which Country built Long Range Surface to Air Missile (LR SAM) also called Barak-8?
Ans:Israel

61.Kananur Lokesh Rahul commonly known as KL Rahul related to Which Sport?
Ans:Cricket

62.Ace Against Odds autobiography of?
Ans:Sania Mirza

63.Khangchendzonga National Park (KNP) has been inscribed as India’s first “Mixed World Heritage Site” on UNESCO World Heritage List Which is located in?
Ans:Sikkim

64.RBI decided to shift from base rate to?
Ans:MCLR

65.Who became the first Indian captain to hit a double ton away from India ?
Ans:Virat Kohli

66.Angela Ruggiero appointed Head of IOC Athletes' Commission.He is former player of ?
Ans:US ice hockey player

67.Folk dance asked (Cant remember name very difficult one)

68.International Cricket ground name asked (Name forgot)

69.Which Human Rights Activist won Ramon Magsaysay Award 2016?
Ans:Bezwada Wilson

70.For non-bank entities seeking authorization to function as BBPOUs should have a net worth of at least?
Ans:Rs.100 Crore

71.Who has been appointed as the chairperson of the Committee of Privileges of the Lok Sabha?
Ans:Meenakshi Lekhi

72.Rewa power plant located in ?
Ans:Madhya Pradesh

73.The agreement between Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) and which US firm to initiate preparatory work on six nuclear reactors in India is expected to unleash a $ 150 billion nuclear industry?
Ans:Westinghouse

74.Ringitt is the Currency of ?
Ans:Malaysia

75.Operation Raahat was an operation of the Indian Armed Forces to evacuate Indian citizens and other foreign nationals from Which Country in 2015?
Ans:Yemen

76.Sultan Azlan Shah Cup is related to?
Ans:Hockey

77.Vinod Rai steps down from ?
Ans:IDFC Bank

78.Silent Valley National Park is located in ?
Ans:kerala

79.High court amendment bill 2016- to change names of Bombay and ?
Ans:Madras High Court

80.The Financial Action Task Force (FATF) established in ?
Ans:1989

Shared by Krishna Mohan

sponsored links

0 Responses:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...