Search your Topic HERE....

September 02, 2016

Key with Explanations for IBPS PO VI, Clerks VI Quantitative Aptitude Practice Test

Leave a Comment

sponsored links

Friends, here are the solutions for Quantitative Aptitude Practice Test for IBPS PO VI, Clerks VI previously posted by me. You can read those problems from HERE and try to solve them on your own. Later you can check with the solutions below. Happy Reading :)

Key and Solutions 

1. 2x + 4x + 7x + 5x = 360° 
18x = 360° x = 20° 
.•. Smallest angle of the triangle = 2 x 20° = 40° 
Second angle = 2 x 40° = 80°
So, The second largest angle of the triangle = 180° — 80° — 40° = 60° 
Ans: 2

2. Percentage of minimum marks obtained (54) in English = (54/75) x100% = 72%
Percentage of minimum marks obtained (93) in Science = (93/125)x100% = 74.4% 
Clearly, two students B and C passed in the examination. 
Ans: 3


3. C [By observation of table]
Ans: 4

4. Marks obtained by all the students together in Hindi = 34 + 34 + 33 + 35 + 36 + 37 = 209
.•. Required average = 209/6 = 34.83
Ans: 5

5. Total marks obtained by F = 388.5
Sum of maximum marks =150 + 75 + 125 + 50 + 100 + 25 = 525
.•. Required percent (388.5/525) x100% = 74% 
Ans: 1

6. Marks obtained by B in Maths =150 x (64/100) = 96
Marks obtained by B in Social Studies = 63
So, Required total = 96 + 63 = 159
Ans : 2

7. Speed of car = Distance / Time

= 540/9 = 60 kmph

Speed of train = 2 x 60 = 120 kmph

So, Speed of bike = (2/3) x 120 = 80 kmph

.•. Distance covered by bike in 5 hours = 5 x 80 = 400 km
Ans: 3

8. The pattern of the number series is :
3 x 1 + 2 = 5
5 x 2+ 3=13
13 x 3 +4= 43
43 x 4 + 5 = 177 (not 176)
177 x 5 + 6= 891
Ans: 4

9. The pattern of the number series is :
6 +12 = 6+ 1= 7
7 + 32 = 7 + 9=16
16 + 52 = 16 + 25 = 41
41 + 72 = 41 + 49 = 90
90 + 92 = 90 + 81 = 171 (not 154)
171 + 112 = 171 + 121 = 292
Ans: 5

10. The pattern of the number series is :
5 x 1 + 12 = 6 (not 7)
6 x 2+ 22=16
16 x 3 + 32 = 57
57 x 4 +42=228 +16= 244
244 x5 + 52= 1220 + 25 = 1245
Ans : 1

11. Required percentage (50/300) x100% = 17% 
Ans: 5

12. From statement I, no equivalence relation among a woman, a boy and a man can be established. From statement II,  M1D2 = M2D2

=> 6 x 16 = 5 x D2
D2 = (6 x 16) / 5 = 96/5

= 19 1/5 days
.•. Statement II alone is sufficient to answer the question.
Ans: 2

13. From statement I, Pravin's present age = 2x years
Shekhar's present age = 3x years
From statements I and II, 3x = 2x + 6
+> x = 6

Pravin's age after 4 years = 2x + 4
= 2 x 6 + 4 = 16 years
Ans: 5

14. From both the statements answer can't be determined.
Radius = Length of rectangle
Breadth of rectangle = 22 cm
We get no information about the length of rectangle.
Ans:4

15. πr2= 32378.5
r2 = (32378.5x7) / 22
So, r = √ (32378.5x7) / 22
 .•. Circumference of the circle = 2πr = 2 x (22/7) x 101.5
= 638 metre
.•. Expenditure on fencing = Rs. (154 x 638) = Rs. 98,252
Ans: 4

16. Principal = (S.I.x100) / (Time x Rate)
= (1200x 10) x (4 x 8) = Rs. 3750
New principal = 3x3750 = Rs. 11250
So, S.I = (Principal x Time x Rate) / 100

=> (11250 x 3 x 6) / 100 = Rs. 2025

Shortcut method :
32% --> 1200
54% --> ?

=> (54 x 1200) / 32 = 2025
Ans : 1

sponsored links

0 Responses:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...