sponsored links

###
**Useful Formulae of Time and Work :**

**1.**If P1 persons working H1 a day can complete W1 units of work in D1 days, and P2 persons working for H2 a day can complete W2 units of work in D2 days then

**(P1.H1.D1) / W1 = (P2. H2. D2) / W2**

**2.**If the amount of work is not mentioned in either of the two cases then it should be treated as same in both the cases then

**P1. D1. H1 = P2. D2. H2**

**3.**Even if the working hours not mentioned in both the cases then H1 & H2 can be dropped

=>

**P1. D1 = P2. D2****4.**A can do a work in X days. If B is K times as efficient as A then B can do the work in X/K days. Both A and B together can do the work in

**((X / (K + 1)) days**

Now lets work with some practice problems. Try to solve these on your own and check with the given answers. You will get detailed solutions with explanations soon.

### Time and Work Practice Problems

**Four examiners can examine a certain number of answer papers in 10 days by working for 5 hours a day. For how many hours in a day would 2 examiners have to work in order to examine twice the number of answer papers in 20 days ?**- 8 hours
- 7 (1/2) hours
- 10 hours
- 8 (1/2) hours
- None of these
**7 men can complete a piece of work in 12 days. How many additional men will be required to complete double the work in 8 days ?****15 men take 21 days of 8 hours each to do a piece of work. How many days of 6 hours each would 21 women take, if 3 women do as much work as 2 men ?**- 18
- 20
- 25
- 30
- None of these
**25 men can do a piece of work in 24 days. How many men would be required to do the same work in 10 days ?**- 56
- 60
- 64
- 66
- 72
**A job can be completed by 12 men in 12 days. How many extra days will be needed to complete the job if 6 men leave after working for 6 days ?**- 3
- 6
- 12
- 24
- None of these
**A builder decided to build a house in 50 days. He employed 150 men at the beginning and another 80 men after 20 days and completed the work in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind scheduled would it have been finished ?**- 10 days
- 12 days
- 15 days
- 16 days
- 18 days
**Two men alone or three women alone can complete a piece of work in 4 days. In how many days can 1 woman and one man together complete the same piece of work ?**- 6 days
- 24/5 days
- 12/1.75 days
- Cannot be determined
- None of these
**If one man or three women or five boys can do a piece of work in 46 days then how many days will one man, one woman and one boy together take to complete the same piece of work ?**- 30 days
- 32 days
- 35 days
- 40 days
- None of these
**8 men can complete a piece of work in 20 days. 8 women can complete the same piece of work in 32 days. In how many days will 5 men and 8 women together complete the same work ?**- 16 days
- 12 days
- 14 days
- 10 days
- None of these
**2 men can complete a piece of work in 6 days. 2 women can complete the same piece of work in 9 days, whereas 3 children can complete the same piece of work in 8 days. 3 women and 4 children worked together for 1 day. If only men were to finish the remaining work in 1 day, how many total men would be required ?**- 4
- 8
- 6
- Cannot be determined
- None of these
**X can do a piece of work in 24 days. If Y works twice as fast as X, how long would they take to finish the work working together ?**- 8 days
- 12 days
- 16 days
- 48 days
- 36 days
**Yesterday Vani completed 300 unites of work at the rate of 15 units per minute. Today she completed the same units of work but her speed was 40% faster than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to complete the work yesterday and the time she took today ?**- 16 minutes
- 26 minutes
- 46 minutes
- 36 minutes
- 6 minutes

sponsored links

thanks

ReplyDeletegrt wrk gr8 ambition

ReplyDeletethanks from the bottom of my heart :)

ReplyDeletethanxx...

ReplyDeleteDoubt in Question No. 6. Kindly guide me in this ques Admin. Thanks.

ReplyDeleteHi

ReplyDeleteIs this for ibps clerk or po?

ReplyDeleteAnyone explain 3rd question plzzzzzzzzzzzzzzz

ReplyDeletewhere are the detailed solutions ?

ReplyDeletegr8 qustns

ReplyDelete150 men worked for 20 days

ReplyDeleteso unit of work done is 150*20 =3000

another 80 men joined after 20 days and the work finished in 50 days means 230 men worked for 30 days

so work done by 230 men 230*30=6900

so total unit. of work is 6900+3000=9900

so if the additional workers were not employed the work would finish in 9900/150=66

66-50=16 days behind schedule

given 3w=2m

ReplyDelete1w=2/3m

21w=21*2/3

=14m

now applying the formulaM1D1H1=M2D2H2

15*21*8=14*6*D

D=30 days

150 men worked for 20 days 150*20=3000 unit

ReplyDeleteanother 80 men added means 230 men worked for 30 days 230*30=6900

total 6900+3000=9900 unit if additional men not joined

150 men would take 9900/150=66 days 66-50 = 16 days behind

ss,,,u r crct :)

ReplyDeletePut the solution....

ReplyDeletecorrect

ReplyDelete150 men did 150*20=3000 unit work

ReplyDelete230 men did 230*30=6900 unit

total 9900 unit work

150 men would hv done the work in 9900/150=66 days

66-50 =16 behind

will time & work problems asked in sbi asso PO

ReplyDelete.??

Thx

ReplyDeleteWherei can get solved answer

ReplyDeletePls include it at the bottom of the page

ReplyDeleteHi Mam, Can u pls refer best to book to learn & practice for Time, work, distance, mensuration? everytime i ignore this chapter due to lack of knowledge about tis chapter, pls help...

ReplyDelete5th ans is 6 days

ReplyDeletethnx mam

ReplyDeletePlz sumone explain 7,8,10 ques no...

ReplyDelete2 MEN OR 3 WOMEN =4 DAYS

ReplyDeleteTHEY WORK 1 MEN AND 1 WOMEN

SO TAKE AS 1/2 FOR MEN AND 1/3 FOR WOMEN

TAKING LCM YOU GET 5/6 AND TAKE RECIPROCAL 6/5*4=ANS 24/5 DAYS

1m=3w=5b

ReplyDelete1w=1/3m

1b=1/5m

1m+1b+1w

=1+1/3+1/5=23/15 m

1 man does in 46 days

23/15 man ll do in 46/23/15=30 days

1 w does in 18 days

ReplyDeletein 1 day 1/18 part

3 w in1 day ll do 1/6 part

1 c does in 24 days

in 1 day 1/24 part

4 c in 1 day 1/6 part

total work done by c and w =1/6+1/6=2/6 =1/3 part

remauning work 1-1/3=2/3

applying M1D1H1/W1=M2D2H2/W2

1*12/1=M*1/2/3=8 DAYS

2nd ques wrong ans given,ans is 14

ReplyDelete7men 12 days work is 84 then double d work is 168 and 168 work done in 8 days so 168/8 is 21 now 7 men already thr so 14 more required for d task.....do reply whether um right or wrong if wrong plz give explaination....thaks.....

Thankss ...jack

ReplyDeleteQ10 and Q12....anyone...please post the solution..

ReplyDeleteTY in advance

correct. becoz total 18 days and 18-12=6

ReplyDeleteu r right about it but what about 2nd quess it is 14 i think ....

ReplyDelete2men take 6 days it means 1 man take 12 days for d same task similarly 1 women take 18 days & 1child take 24 days lcm of 12:18:24 is 72 now divide

ReplyDeletemen 72/12 - 6

women 72/18 - 4

children 72/24 - 3

total work is to do now is 72 the lcm

3women × 4 + 4 children ×3

12 +12 =24 work done in one day

remaining work 72-24 =48

48/6 men case so ans is 8....

hey jack can u explain question no 10

ReplyDeletei hv explained below chk kimi kaur comment

ReplyDeleteques 12 please.

ReplyDeleteans 12 days will be correct if they calculated from 7th day onwards

ReplyDeletethey r doing work with 150 men for 20 days and 230 men for 30 days .if we employ 150 for 30 days including 80 men it will be 46 days, excluding 80 men (ie) 46-30= 16 more days will be required. do u understand?

ReplyDeletesir, plz aise quiz aur dala karo which help to get good marks in ibps clerk

ReplyDeletewhere r the complete solutions for the quiz

ReplyDeletethank you very much maam...but put the solutions for ths est.please

ReplyDeletethank you

thank you so much

ReplyDeletehi, brother remember , u helped to clear my doubts earlier,

ReplyDeleteso brother aapka to job ho gaya hoga sure, i am having a bad luck this yr , kuch hua nahi..

kya bol diya re mera bhi kharap tym chal raha written toho raha par viva me cut ab kya kare btw tum kahan se ho

ReplyDeleteand bro dont be sad u just work hard when ever u face diff in any sub just askme i ll help u

ReplyDeleteodhisha brother, mera cut off se 10-12 marks below aa raha hai always. aap kahan se ho, aap viva k liye kuch coaching lijiye ho jayega, mera bahut prob ho raha hai, actually speed prob hai.

ReplyDeletemu bi odisha ru i dont need coaching for viva i am doing well but dont know what happens .i never feel nervous or shy during interview gives proper answer perhaps my tym has not arrived but sure it ll arrive ik u ask me ur prblm i ll help u bye

ReplyDelete