sponsored links

**ge**, a period of human life measured by years from birth, some people have 15 years, some may have 32 years and some good people like me always have 22 years (of course I am 22 from last 3 years, now don't ask me how). Generally you may get 3 replies when you tried to know anybody's age.

- They may tell you their true age.
- They may tell you some false and standard age (like me).
- Or you may return rubbing your cheek with sad face if the answerer was an unknown girl.

But, the people in our competitive exams are lil different. They wont answer any question in direct manner. Instead of it saying a number, they just will say you some fraction or ratio, or just link their age to their relatives' or friend's age and ask you to guess their age. Ofcourse it sounds irritating. Usually we give a dirty look at the person and let him / her go in their way. But in exams, we don't have any other option except finding their real age. So here are some shortcut techniques to made the process of finding ages easier.We shall discuss the tricks with some examples so that you easily can understand them.

**1. The average age of Khan, Kapoor, Kumar, Bachhan and Roshan is 28 years. The average age of Bachhan and Roshan is 25 years. What is the average age of Khan, Kapoor and Kumar ?**

**Solution :**

Here 5 persons' average ( Khan, Kapoor, Kumar, Bachhan and Roshan) age is = 28 Years.

That means their total age = 5 X 28 = 140 Years.

similarly, average age of two persons (Bachhan and Roshan) is 25 years.

So their total age = 25 X 2 = 50 Years.

here

50 years is the total age of 2 persons (Bachhan and Roshan)

So obviously, the total age of Khan, Kapoor and Kumar = Total age of ( Khan, Kapoor, Kumar, Bachhan and Roshan) - Total age of (Bachhan and Roshan)

= 140-50 = 90 years.

But here we need average age of these 3 persons.

=> 90/3 = 30 Years

((5 X 28) - (2 X 25)) / 3 = (140-50)/ 3 = 90/3 = 30 Years

Usually for these type of questions people start with present age as

A simple logic here is if the age difference between you and your friend is 8 years, after 5 or 10 years also the difference will be same. Hope you are getting what I am trying to say ;)

now see, the ratio between their ages is

Then the difference between their ages

in the question it is given that the difference is 12 years => 5X-8X = 12 => 3X=12 => X = 4

So obviously Kareena's age = 5(4) = 20

5 years ago the ratio between their ages was Abhi : Jay a=

we know that Hari is 30 years younger than Jaya. That means the difference between their ages is 30.

=> 3X = 30 => X = 10.

But this is the age of 5 years ago. So, the present age will be =10+5 = 15 Years

Present ratio of their ages is 4 : 7

After six years it will be of 7 : 10

=> (4x+6) : (7x+6) = 7 : 10

=> 40x + 60 = 49X + 42 (Cross Multiplication)

=> 9x = 18

=> x = 2

So Milind's present age will be 7X2 = 14 Years

There is a shortcut formula for finding X

here, New ratio difference is 3, Added number is 6 (years)

Cross multiplication difference is 49-40 = 9

=> X = (3 x 6) / 9 = 2

So Milind's present age will be 7X2 = 14 Years

10 years ago 3x : 5x -------------> Old Ratio

11 years hence 11x : 16x -------------> New Ratio

here the difference between ages is

apply above formula here

New ratio difference is (16-11) = 5

Added or substracted number (difference between ages) is = 21

Old and new ratios cross multiplication difference is = 55 - 48 = 7

==> X = (5 x 21) / 7 = 15

present age of mohan is = his age of 10 years ago + 10

= 3x15 + 10 = 55 years

Simple logic....

Amar is as much younger than Raja as he is older than Kiran. Try to understand this sentence. According to this sentence you can understand that

But we know that the ages of Amar and Raja are 30 and 36 years.

So the difference between their ages is = 6 years

So the difference between Amar and Kiran should be = 6 years.

We know the age of Amar as 30 years and Kiran is younger than Amar for 6 years. So he should be of

With a single glance you can calculate answer for these type of problems.

Simple logic,

we know that 20 students' average = 20 years

20 people total age = 20 x 20 = 400 years

21 people average = 22 years

21 people total age = 21 x 22 = 462

we know the age of 20 students = 400 Yeras

we know the age of 21 people (20 students+ Teacher) = 462

so the age of Teacher will be 462-400 = 62 Years

10 year's ago average age = 20 years

10 year's ago total age = 20 x 2 = 40 years.

to calculate their present total age, you should add 20 (10 for wife and 10 for husband) to the age of 10 years ago

=> 40+20 = 60 years (this is the present age of husband and wife)

according to the given data, present average age of the family of

so Total age of 3 members = 23 x 3 = 69 years.

but we know the present age of Husband and Wife = 60 years

so from equations (1) and (2), we can get the present age of the child is = 9 years

5 years back average = 27 years

present average should be 5 +27 = 32 Years

So total age of the 5 members at present = 5 x 32 = 160 years

but its given that including the child, the present average is 27 years.

=> the total age of 6 members at present = 6 x 27 = 162 years

so from (1) and (2), you can easily get that the present age of the child is 2 years

their present age = 9x+5x = 56 ==> 14x = 56

so x = 4

so present age of Karan is 9 x 4 = 36 years

after 4 years, 36+4 = 40 years :)

That's all for now friends. Hope we made the concepts of Ages easy now. Feel free to use the comments box below to reach us if you have any doubts. We will answer. All the best and happy reading :)

**140**years is the total age of**5 persons**( Khan, Kapoor, Kumar, Bachhan and Roshan)50 years is the total age of 2 persons (Bachhan and Roshan)

So obviously, the total age of Khan, Kapoor and Kumar = Total age of ( Khan, Kapoor, Kumar, Bachhan and Roshan) - Total age of (Bachhan and Roshan)

= 140-50 = 90 years.

But here we need average age of these 3 persons.

=> 90/3 = 30 Years

**Shortcut Method :**((5 X 28) - (2 X 25)) / 3 = (140-50)/ 3 = 90/3 = 30 Years

**2. The ratio between the ages of Kareena and Sonam is 5:8 respectively and difference between their ages after 5 years will be 12 years. What is the present age of Kareena ?****Solution :**Usually for these type of questions people start with present age as

**X**and adding 5 to get the ages after 5 years and later solve those equations. But its very time consuming.A simple logic here is if the age difference between you and your friend is 8 years, after 5 or 10 years also the difference will be same. Hope you are getting what I am trying to say ;)

now see, the ratio between their ages is

**5 : 8****That means their actual ages will be some**

**5X**and**8X**Then the difference between their ages

**is****5X-8X**in the question it is given that the difference is 12 years => 5X-8X = 12 => 3X=12 => X = 4

So obviously Kareena's age = 5(4) = 20

**3. Abhi is 30 years younger than his mother Jaya. Five years ago, Abhi was 1/4 as old as his mother was. How old is Abhi today ?****Solution :**5 years ago the ratio between their ages was Abhi : Jay a=

**1X : 4X**we know that Hari is 30 years younger than Jaya. That means the difference between their ages is 30.

=> 3X = 30 => X = 10.

But this is the age of 5 years ago. So, the present age will be =10+5 = 15 Years

**4. At present the ratio of the ages of Anand and Milind is 4 : 7 respectively. 6 years hence it will be 7 : 10 respectively. What is the present age of Milind ?****Solution :**Present ratio of their ages is 4 : 7

**(So their present ages will be 4X, 7X)**After six years it will be of 7 : 10

=> (4x+6) : (7x+6) = 7 : 10

=> 40x + 60 = 49X + 42 (Cross Multiplication)

=> 9x = 18

=> x = 2

So Milind's present age will be 7X2 = 14 Years

**Shortcut :**There is a shortcut formula for finding X

here, New ratio difference is 3, Added number is 6 (years)

Cross multiplication difference is 49-40 = 9

=> X = (3 x 6) / 9 = 2

So Milind's present age will be 7X2 = 14 Years

**5. Ten years ago the ratio between the ages of Mohan and Suman was 3:5 respectively. 11 years hence it will be 11:16 respectively. What is the present age of Mohan?****Solution :**10 years ago 3x : 5x -------------> Old Ratio

11 years hence 11x : 16x -------------> New Ratio

here the difference between ages is

**21 years**(10 years ago + 11 years hence)apply above formula here

New ratio difference is (16-11) = 5

Added or substracted number (difference between ages) is = 21

Old and new ratios cross multiplication difference is = 55 - 48 = 7

==> X = (5 x 21) / 7 = 15

present age of mohan is = his age of 10 years ago + 10

= 3x15 + 10 = 55 years

**6. Amar is as much younger than Raja as he is older than Kiran. If the ages of Amar and Raja are 30 years and 36 years respectively, what is the age of****Kiran**now ?**Solution :**Simple logic....

Amar is as much younger than Raja as he is older than Kiran. Try to understand this sentence. According to this sentence you can understand that

- Amar is younger than Raja that means there is some X years difference between Amar and Raja.
- Amar is older than Kiranwith same age difference (X years) between Amar and Kiran.

But we know that the ages of Amar and Raja are 30 and 36 years.

So the difference between their ages is = 6 years

So the difference between Amar and Kiran should be = 6 years.

We know the age of Amar as 30 years and Kiran is younger than Amar for 6 years. So he should be of

**24 years**.With a single glance you can calculate answer for these type of problems.

**7. The average age of a class of 20 students is 20 years. When the age of the teacher is also included, the average will be increased by 2 years. What is the age of the teacher ?****Solution :**Simple logic,

we know that 20 students' average = 20 years

20 people total age = 20 x 20 = 400 years

**Including Teacher's**21 people average = 22 years

21 people total age = 21 x 22 = 462

we know the age of 20 students = 400 Yeras

we know the age of 21 people (20 students+ Teacher) = 462

so the age of Teacher will be 462-400 = 62 Years

**8. The average age of a wife and husband, who were married 10 years ago, was 20 years then. Including a child the present average age of the family is 23 years. What is the present age of the child?****Solution :**10 year's ago average age = 20 years

10 year's ago total age = 20 x 2 = 40 years.

to calculate their present total age, you should add 20 (10 for wife and 10 for husband) to the age of 10 years ago

=> 40+20 = 60 years (this is the present age of husband and wife)

**----------- (1)**according to the given data, present average age of the family of

**3 members is =**23 yearsso Total age of 3 members = 23 x 3 = 69 years.

**------------------(2)**but we know the present age of Husband and Wife = 60 years

so from equations (1) and (2), we can get the present age of the child is = 9 years

**9. Five years ago the average age of a family of five members was 27 years then. Including a child the present average age is still same today. What is the age of the child now ?****Solution :**5 years back average = 27 years

present average should be 5 +27 = 32 Years

So total age of the 5 members at present = 5 x 32 = 160 years

**-----------------(1)**but its given that including the child, the present average is 27 years.

=> the total age of 6 members at present = 6 x 27 = 162 years

**-----------------(2)**so from (1) and (2), you can easily get that the present age of the child is 2 years

10. The ratio between the ages of Karan and Arjun is 9:5 and sum of their ages at present is 56 years. How old will karan be after 4 years ?10. The ratio between the ages of Karan and Arjun is 9:5 and sum of their ages at present is 56 years. How old will karan be after 4 years ?

**Solution :****according to given data their ages should be 9x, 5x**

their present age = 9x+5x = 56 ==> 14x = 56

so x = 4

so present age of Karan is 9 x 4 = 36 years

after 4 years, 36+4 = 40 years :)

**Note :**To explain the calculation process in clear, we have mentioned these many steps for every problem. But in exams you should do almost all of these calculations mentally and try to avoid writing every single step.That's all for now friends. Hope we made the concepts of Ages easy now. Feel free to use the comments box below to reach us if you have any doubts. We will answer. All the best and happy reading :)

**Read more Aptitude Shortcuts from Here****And don't forget to LIKE our Facebook page here for daily updates**

thank u... :)

ReplyDeleteExcellent Post. I don't know who is writing these articles. But please tell that guy that he is going to be a best teacher. God bless team :)

ReplyDeleteThank you very much ............... :) :)

ReplyDeleteWhenever I was writing any bank clerk exam ssc exam I am always facing difficulty with age related problems some time I left these problems.But this article help to me solve age related problem with easy & quickly.Thank thank u very much...

ReplyDeletethank u very much mam

ReplyDeletedoes the average of the ages increase by 1 for every year

ReplyDeleteYep friend it does. Assume any number of people may be there. Obviously their age increases at the same time right? So does the average. 1 for every year.

Deletethese questions are so goooooooooood

ReplyDeletethankyou very much mam please put some more shortcuts in reasoning and aptitude

ReplyDeletetank u so much mam/sir.

ReplyDeletethank you so much mam/sir.

ReplyDeletePlz ...also menstion question n short cut method regarding ...time n work ....time n distance

ReplyDeletegud job..... :)

ReplyDeleteVery good and easy to undertand.Thnx

ReplyDeletenice work done by u ppl..........

ReplyDeletethank u very much mam.....

ReplyDeleteThank you very much explanations are very easy to understand

ReplyDeleteNow i feel comfortable for every age problem .

ReplyDeleteThanks u admin,its very helpful for me....:)

ReplyDeletethanks you.....:)

ReplyDeletethank u

ReplyDeleteThanks a lOT..... Unbeliveable help....... struggled alot many time in various exams.......

ReplyDeletereally superb article. May god bless you

ReplyDeletethanku admin,it waz of great help :)

ReplyDeletesuperb

ReplyDeleteTHANK U SO MUCH

ReplyDeleteThank u .. gud work...

ReplyDeletevery helpful.thanku :)

ReplyDeletethanksfor helping us solving the problems .we dont c ur face bt pray god for ur betterment always.

ReplyDeletethanksssssss

ReplyDeleteawsum tricks..thank u so much..it helps a lot...

ReplyDeletethmx a lot!

ReplyDeletereally its very useful and time consuming

ReplyDeleteThank you Ma'm :)

ReplyDeleteThank you ma'm :)

ReplyDeleteu r genius.... from where u have studied friend

ReplyDeleteReally awesome work guys...keep it up

ReplyDeletecan i get sum more examples on ds topic?

ReplyDeletethanks a ton buddy!!!

ReplyDeletethanks a ton buddy!!!

ReplyDeletethank u so much mam....

ReplyDeletetime before i read this artical i never understand the concept of age problems , its really helpful thanks alot

ReplyDeleteGud work...thanks for ur hard work

ReplyDeletetq sooo v much..its really helpful..can u pls post for deductions too???

ReplyDeletethks v.much

ReplyDeleteMy goodness..this tricks are awesome!!!

ReplyDeleteIts a nice job done by u thank u very much

ReplyDeletereally appreciate your work !!! Not only this but all posts of yours all excellent.

ReplyDeletegd job........really helps a lot......thanku

ReplyDeletevery easy to understanding,thank you very much.

ReplyDeleteThanks you

ReplyDeleteThanks

ReplyDeleteThanks..

ReplyDeleteThanks mdm...

ReplyDeletethnx a lot..

ReplyDeleteIts too gud...!!!

ReplyDeletethanks a ton

ReplyDeleteThankyou ........its very helpful!!!!!

ReplyDeleteThank you........its very helpful!!!!!!!!

ReplyDeleteThank you

ReplyDeleteInstead of lots of Thanks ,you all guys should ask something to enhance your knowledge

ReplyDeletevery thanks

ReplyDeleteThanks its easily gone in mind. really gud work. may god bless you guys for this help for us

ReplyDeleteThank u very much Sir/Mam

ReplyDeleteNo doubt this is a wonderful and mind clearing post but is this sufficient for the problems of ages or there is few more concepts on age...????????

ReplyDeleteNo doubt this is a wonderful and concept clearing post for the problems on ages but is this sufficient for such problems or there is some other concepts for it...?????????????

ReplyDeleteIt was easy to understand the types and tricks to resolve

ReplyDeleteexcellent work.....................going to be fan of this page

ReplyDeleteexcellent work...........going to be fan of this page

ReplyDeleteThanks alot for u people ...now I got the clear idea about on ages problems .....

ReplyDeleteQus no 4: Anand and Milind age 4:7 after 6 year will be 7:10 what is theh milind age at present ?

ReplyDeleteshortcut is

difference 7:10 - 4:7=3:3 so 3=6 then 1=2

milind age 7*2=14 and anand age 4*2=8

Thanxxxx......))

ReplyDeleteReena is twice as old as Sunita. Three years ago, she was three times as old as Sunita. How old is Reena now ? answer is 12

ReplyDeletebut when i'm applying the shortcut (new age diff * added or sub value)/ cross multiply of new and old ratio

i get x=3 but it should be 6.... TO ADMIN G BATAIYE HUM KYA KAREIN...N ISS BAAR PLZZ REPLY KARNA COMMNET KO HIDE MAT KARNA..

it is given 3 years ago so value of x 3 years ago is given by x=(2-1)*3/(3-2)=3 =>age of reena 3years ago will be 3*3 which gives 9 so present age will be 9+3=12..

DeleteNow, Reena: Sunita = 2x: x

DeleteThree years ago, 3x: x

So,

New ratio difference= (3-1)=2

Substracted no.=3

Difference between old & new ratio's cross multiplication= (3-2)=1

Put the values in formula,

x= 2*3/1=6

Reena's present age= 2x= 2*6=12 years.. :)

I'm glad that i visited this page, you people are doing good job..thank you for you needy information...

ReplyDeleteThank you :).

ReplyDeleteGood Explanation.....nice Question....Thank you so much mam.....!

ReplyDeletewhile solving the problems it felt we r in bollywood :P :P evry Problem had a Filmy Charecter Name :P :P

ReplyDeleteVery true said....But I guess admin knows this way we can learn faster.! AS we all are keen to know our bollywood star's age. At least for me, it's best way to learn when u enjoy learning. !

DeleteThanks a lot .....You are doing a great job by providing these tricks to all at free of cost....It is very good work for those people who can not bear a large amount of fee......................

ReplyDeleteCan u please check Question no 2.! I wonder Why others didn't notice that.

ReplyDeleteQuestion says after 5 year theirs age difference becomes 12.

So I guess According to question We have to add 5 with both girl's age i.e-

5x +5- 8x+5=12

Correct me if I'm wrong.!

age diff remains same no matter after how many years...it was given to confuse you

Delete@yuvraj

ReplyDeleteas clearly mention in the solution that the difference remains constant between them.

thank u so much for explaing in easier way

ReplyDeletereally a nice page. easy to understand thank u so much

ReplyDeletepls answer tis,the average age of a man and his son is 28 years,6 years hence the ratio of their age becomes 12:5,what is the present age of the son?

ReplyDelete17x=2*28+2*6 =>17x=68 =>x=4 so son's age after 6 years will be 20 so his present age is 14.

Deleteor

(x+6)/(y+6)=12/5 and x+y=2*28

=>(x+6+y+6)/(y+6)=(12+5)/5

substitute x+y=2*28

=>(56+12)/(y+6)=17/5

cross multiplying we get y=14..

but if we gone through options den it easy naaa.....!!

ReplyDeleteCan we download these?

ReplyDeletepls tell the shortcut for this type problems, The sum of the ages of a father & son is 45 yrs.Five years ago the product of their ages was 4 times the father age at the time. the present ages of the father & son

ReplyDeletethank u sooooo much.......really helpful........

ReplyDelete