Search your Topic HERE....

October 08, 2016

Data Interpretation Questions asked in IBPS PO V Preliminary Exam (Completely Solved)

Leave a Comment

sponsored links

Friends, here are the Data Interpretation Questions asked in IBPS PO V Preliminary Online Exam held on 3rd October 2015. Try to solve these on your own and check with the answers given below. We hope this practice will be helpful for you in your upcoming IPBS PO VI Preliminary Online Exam 2016. All the Best :)

Data Interpretation Problem I of IBPS PO V Prelims


Directions (1- 5) : Study the table carefully and answer the given questions. Data related to number of candidates appeared and qualified in a competitive exam from 2 states during 5 years : 


Years
State P
State Q

Number of appeared candidates
Percentage of appeared candidates who qualified
Number of appeared candidates
Percentage of appeared candidates who qualified
2006
450
60%
-
30%
2007
600
43%
-
45%
2008
-
60%
280
60%
2009
480
70%
550
50%
2010
380
-
400
-

NOTE : Few values are missing in the table (indicated by A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question on the basis of given data and information.
  1. Out of the number of qualified candidates from State P in 2008, the respective ratio of male and female candidates is 11 : 7. If the number of female qualified candidates from State P in 2008 is 126, what is the number of appeared candidates (both male and female) from State P in 2008 ?
    1. 630
    2. 510
    3. 570
    4. 690
    5. 540
  2. The number of appeared candidates from State Q in-creased by 100% from 2006 to 2007. If the total number of qualified candidates from State Q in 2006 and 2007 together is 408, what is the number of appeared candidates from State Q in 2006 ?
    1. 380
    2. 360
    3. 340 
    4. 320
    5. 300 
  3. What is the difference between the number of qualified candidates from State P in 2006 and that in 2007 ? 
    1. 12 
    2. 22
    3. 14 
    4. 24 
    5. 16 
  4. If the average number of qualified candidates from State Q in 2008, 2009 and 2010 is 210, what is the number of qualified candidates from State Q in 2010 ? 
    1. 191 
    2. 195
    3. 183
    4. 187
    5. 179 
  5. If the respective ratio between the number of qualified candidates from State P in 2009 and 20101s 14 : 9, what is the number of qualified candidates from State P in 2010 ? 
      1. 252 
      2. 207
      3. 216
      4. 234
      5. 198

Data Interpretation Problem II of IBPS PO V Prelims

Directions (1-5) : Refer to the graph carefully and answer the given questions. Number of people who travelled from Dehradun to Almora by Trains A and B on 6 different days : 

  1. The number of people who travelled by Train B on Friday is 20% more than the people who travelled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who travelled on Friday and those who travelled on Saturday by the same train ? 
    1. 4 : 5
    2. 3 : 4 
    3. 5 : 6 
    4. 3 : 5
    5. 1 : 4 
  2. What is the difference be-tween the total number of people who travelled by Train B on Monday and Tuesday together and the total number of people who travelled by Train A on Saturday and Sun-day together ?
    1. 200
    2. 230
    3. 210 
    4. 250
    5. 240
  3. What is the average number of people travelling by Train A on Monday, Tuesday, Wednes-day and Thursday ?
    1. 220 
    2. 190
    3. 205 
    4. 195
    5. 210
  4. The number of people who travelled by Train A decreased by what percent from Saturday to Tuesday ?
    1. 35 
    2. 40 
    3. 30 
    4. 42 
    5. 33
  5. The total number of people who travelled by both the given trains together on Sunday is approximately what percent more then the total number of people who travelled by both the given trains together on Wednesday ? 
    1. 128 
    2. 123 
    3. 142 
    4. 118
    5. 135 

Solutions :

Data Interpretation Problem I


1.
Qualified female candidates from State P in 2008 = 126

Male : Female = 11 : 7

=> Qualified male candidates =(11/7) x 126 = 198

=> Total qualified candidates = 198 + 126 = 324

=> Number of candidates appeared at the exam = (326/60) x 100 = 540

2.

Let the number of candidates who appeared at the exam in 206 from state Q = x

=> Number of candidates who appeared in 2007 = 2x

Total qualified candidates who appeared in 2007 = 408

=> ((x x 30) / 100) + ((2x x 45) / 100) = 408

=> 30x + 90x = 40800

=> 120x = 40800

=> x =40800/120 = 340

3.

Qualified candidates from state P :

Year 2006 => ((450 x 60) / 100) = 270

Year 2007 => ((600 x 43) / 100) = 258

=> Required difference = 270 - 258 = 12


4.
Total qualified candidates from state Q in 2008, 2009 and 2010 = 3 x 210 = 630

Number of qualified candidates in 2008 and 2009

= ((280 x 60) / 100) + ((550 x 20) / 100) = 168 + 275 = 443

=> Number of qualified candidates in 2010 = 630 - 443 = 187

5.

Number of qualified candidates from state P in 2009 = ((480 x 70) / 100) = 336

Number of qualified candidates in 2010 = ((336/14) x 9) = 216


Data Interpretation Problem II

1.
People who travel by train B on Friday = ((200 x 120) / 100) = 240

=> Required ratio = 240 : 320  = 3 : 4

2.

Required difference

= (350 + 270) - (200 + 170)

= 620 - 370 = 250

3.

Required average

= (240 + 210 + 140 + 230) / 4 = 820 / 4 = 205

4.

Required percentage decrease = ((350 + 210) / 350) x 100

= 14000/350 = 40%

5.
People who travel by both trains :

Sunday => 270 + 310 = 580

Wednesday => 140 + 120 = 260

=> Required percent = ((580-260)/260) x 100

= 32000/260

This is approximately equal to 123


0 Responses:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...