Search your Topic HERE....

February 24, 2016

Simple Trick to Remember Country Capitals

Leave a Comment

sponsored links

SIMPLE TRICK TO REMEMBER COUNTRY CAPITALS

========================

INTRODUCTION

Dear Friends, Countries Capital & Their Currency is Very Important For Competitive Exams, Sure You Will be Getting One Question from Capital & One Question From Currency….Go through The Material Once It Will Be Useful For Exams.

  How many countries are there in the World..? Do you know..?? There are 196 countries Approximately.

       Most Important- For Competitive Exams You Will Get Capitals & Currency Countries Which are in News Recently..Like Prime Minister Visited Countries, or Any other Countries officials Visits India And Also The other Countries Which Came in News.

  Tricks to Remember the countries capitals.

  Use code word to remember. Try to create code words for everything if you can (even if they are silly or funny).

  KEYWORDS TO REMEMBER ( Country – Capital – Clue )
  Argentina Buenos Aires (Argent take it as Urgent = Bus Air, If you want to travel Urgent You Choose BUS AIR).
        Barbados – BridgeTown ( Bar = BridgeTown , A Bar(Bad)  Near Bridge in Town ).
  Belgium – Brussels ( Belgium = Busses, Belgium is famous for Busses ).
  Denmark - Copenhagen ( Mark = Pen,   To mark anything you need a pen ).
        Egypt – Cairo ( Egypt = car, Egypt is famous for car ).
  Ethiopia – Addis Ababa ( Ethiopia = Baba, Ethiopia famous for baba ).
  Finland - Helsinki ( Fin take it as Pin = Hell, If you Scratch yourself with Pin then it will pain and it feels like Hell ).
  Guyana – George Town ( Guy = George, A Guy whose name is George ).
  Iran - Tehran ( Ran end of the both words ).
  Israel – Jerusalem ( Salem not only in Tamilnadu but also  in Israel )
  Italy – Rome ( Idly = Rome, In Italy People will Rome for Idly ).
  Jordan – Amman ( Jordan = Amma, Amma Party in Jordan ).
  Jamaica – Kingston ( Jamaica = Kingson, In Jamaica king Son Will Rule ).
  Maldives – Male ( Maldives = Male, Only Males in Maldives ).
  Norway – Oslo ( Way = Slow, Norway people are slow ).
  North Korea – Pyongyang ( North = Young, North Korean People are young ).
  Pakistan – Islamabad ( Pakistan = Islam, Pakistan is Islam Country ).
  Russia – Moscow ( Russia = Cow )
  Sweden – Stockholm ( Sweet Den  = Stock in Home )
  South Korea – Seoul ( South = Soul, Your Soul in South ).
  Spain Madrid ( Spain = Mad, Mad people in Spain Who Creates Pain ).

To Recollect Clues Make Yourself Questions Like This……..
1.    In  which Country Mad People Creates Pain ??
Ans—Spain = Madrid
2.    Where is Your Soul ??
Ans – South Korea = Seoul
3.    Which Country People are Slow on their Way???
Ans – Norway = Oslo
4.    In Which Country Kingson will rule ???
Ans – Jamaica = Kingston
5.    Which is Islamic Country ??
Ans—Paksitan Islamabad
6.    Where is Bad Bar ??
Ans -- Near Bridge in Town = Barbados
7.    Which Country People are Young??
Ans – North Korea = Pyongyang
8.    For Which Food Item You Will Rome??
Ans –Idly ( Italy ) = Rome.
9.    What You will Do if You Have More Sweets ( Swed )??
Ans – Keep Stock in Home ( Sweden = Stockholm)
10.  Which is Male Dominated Country ??
Ans – Maldives = Male
11.  By Which Material You Can Mark???
Ans – Pen ( Denmark = Copenhagen ).
12.  How it Feel  when I Pinch with Pin ???
Ans – Hel ( Finland = Helsinki )
13.  If You Want Travel Urgent ( Argent ) Which Vehicle You Prefer ??
Ans – AirBus ( BunosAires = Argentina )
14.  What is Capital & Country Which end with Ran??
Ans—Iran = Tehran
15.  What is the Guy name in Town??
Ans- George ( Guyana = Georgetown )

Famous                                           Country
=======                                         ======                                            
Busses ( Brussels )                   Belgium
Car ( Cairo )                                  Egypt
Baba ( Addis Ababa )              Ethoipia
Cow ( Moscow )                          Russia
Salem ( Jerusalem )                 Tamilnadu
Amma ( Amman )                      Jordan
Wars ( Warsaw )                        Poland

If You observe here Some of the Countries Having Same Name As its Capital Name
For Example: Key Word—( PM TV BKS )
  •   Panama = Panama City
  •   Mexico = Mexico City
  •   Tunisia = Tunis
  •   Vatican City = Vatican City
  •   Brazil = Brasila
  •   Kuwait = Kuwait City
  •   Singapore = Singapore City
The Countries Which Contains “Land “ , Which Are Famous For Particular Things
  • Poland - Warsaw ( Poland = Wars )
  • Netherlands - AmsterDam ( Netherlands = StarDams )
  • Ireland- Dublin ( Ireland = Tub )
  • Thailand – Bangkok (Thailand = Bang )
  • Newzealand – Wellington
  • Switzerland – Bern
  • Germany – Berlin
Important Note – Unless You Practice its Difficult to Remember, Do Revise Regularly… Gothrough the Important list of Contries Their Capital & Currency..

Friends Those Who Sent Previoulsy Mail to Me Already Forwarded Softcopy of This Material To Your Mails...Check Your Mail Once...Those Who Not Received Mail For Softcopy Mail  me chvamsi543@gmail.com

Yours,
VAMSI KRISHNA CHIRIGIREDDY
TURNING POINT STUDY CIRCLE
www.turningpointstudycircle.com
+91 9677166270/+91 9247077900
CHENNAI, KADAPA, BELLARY

sponsored links

0 Responses:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...