Search your Topic HERE....

August 07, 2015

General Awareness Quiz 2015

Leave a Comment

sponsored links

Hai friends this is Krishna Chaitanya from Tirupati, the following is the set of generalawareness………………..Happy reading :)
  1. The Indian insurance firm granted permission to start operations in Bangladesh recently is
    1. Life Insurance corporation of India
    2. The New India Assurance
    3. United India insurance
    4. National Insurance company
    5. Oriental Insurance company
      • Ans: Life Insurance Corporation of India
  2. The person who is appointed as “special Envoy on Countering Terrorism and Extremism”
    1. Ranjit Sinha  
    2. Vijai Sharma  
    3. Asif Ibrahim 
    4. K V Chowdary  
    5. None of these
      • Ans: Asif Ibrahim
  3. What is the position of India in the recently released Global Peace Index, 2015 by Institute for Economics and peace?
    1. 152
    2. 125 
    3. 148 
    4. 143
    5. 137
      • Ans: 143
  4. World Blood Donor day is observed on
    1. 20th May 
    2. 22nd April 
    3. 15th july 
    4. 14th june 
    5. 5th June
      • Ans: 14th June
  5. Which of the following banks launched “Pay Zapp”, a complete digital payment and purchase solution?
    1. SBI 
    2. HDFC Bank 
    3. Yes Bank 
    4. Bank of India 
    5. ICICI Bank
      • Ans: HDFC Bank
  6. The Reserve Bank of India has extended the date for the public to exchange their pre-2005 banknotes till
    1. Dec 31st, 2015 
    2. Jan 1st, 2016 
    3. Mar 31st, 2016
    4. Apr 1st, 2016 
    5. Dec 30th, 2015
      • Ans: Dec 31st, 2015
  7. The Novel “Flood of Fire” was written by
    1. Dr. APJ Abdul Kalam 
    2. Jeet Tayil 
    3. Amitav Ghosh 
    4. Neel Mukherjee 
    5. Arunima Sinha
      • Ans: Amitav Ghosh
  8. Sania Mirza and Martina Hingis won the “Miami Open Tennis Women’s doubles” title. Martina Hingis belongs to
    1. France 
    2. Switzerland 
    3. Poland 
    4. America 
    5. None of these
      • Ans: Switzerland  
  9. “Uber Cup” belongs to the sport of
    1. Badminton (Men) 
    2. Football 
    3. Badminton (Women) 
    4. Hockey 
    5. Golf
      • Ans: Badminton (Women)
  10. The state which decided to withdraw the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) with immediate effect is
    1. Meghalaya 
    2. Assam
    3. Mizoram 
    4. Tripura 
    5. Sikkim
      • Ans: Tripura
  11. Capital city of Kazakhstan is
    1. Kampala 
    2. Bishek 
    3. Astana 
    4. Abuja
    5. Seoul
      • Ans: Astana
  12. Who among the following is the present union minister of Micro, Small and Medium Enterprises?
    1. Kalraj Mishra 
    2. Jagat Prakash Nadda
    3. Dr Harshavardhan 
    4. Anant Geete 
    5. None of these
      • Ans: Kalraj Mishra
  13. Sardar patel cricket stadium is in
    1. Jharkhand 
    2. Karnataka 
    3. Gujarat 
    4. Kolkata 
    5. Mumbai
      • Ans: Gujarat
  14. Steffi Graf has appointed as brand ambassador to promote Ayurveda in kerala. Steffie Graf is a famous
    1. Singer 
    2. Actress 
    3. Journalist
    4. Doctor 
    5. Tennis player
      • Ans: Tennis player
  15. Which of the following states tourism board has bagged PATA (Pacific Asia Travel Association) award in the ‘Heritage and culture’ category?
    1. Madhya Pradesh Tourism 
    2. Andhra Pradesh Tourism 
    3. Kerala Tourism        
    4. Maharashtra Tourism 
    5. Uttarakhand Tourism
      • Ans: Kerala Tourism
  16. Which of the following institutions has approved a short-term loan of 7.16 billion euros to Greece?
    1. European Union 
    2. World Bank 
    3. RBI 
    4. IMF 
    5. Asian Development Bank
      • Ans: European Union
  17. Which state government has instituted youth award in the name of Dr. APJ Abdul Kalam?
    1. Karnataka 
    2. Assam 
    3. Maharashtra 
    4. Tamilnadu 
    5. Andhra Pradesh
      • Ans: Tamilnadu
  18. Anisa Rasouli was nominated as first ever supreme court judge of which of the following countries?
    1. Bangladesh 
    2. Sri lanka 
    3. Afghanistan 
    4. Nepal 
    5. China
      • Ans: Afghanistan
  19. Chile won the COPA America Football tournament, 2015. Who is the runner of the tournament?
    1. Italy 
    2. Brazil 
    3. Uruguay 
    4. Argentina
    5. Japan
      • Ans: Argentina
  20. To commemorate “International Day of Yoga” RBI decided to issue coins of which denominations
    1. 5
    2. 10 
    3. 20 
    4. 100
      • Ans: 10
  21. Which of the following cities will host 2022 Winter Olympic Games ?
    1. Brazil 
    2. Sydney 
    3. Tokyo 
    4. Uruguay 
    5. Beijing
      • Ans: Beijing
  22. Rajaji National park is situated in which state?
    1. Punjab 
    2. Uttarakhand
    3. Rajasthan
    4. Arunachal Pradesh 
    5. Karnataka
      • Ans: Uttarakhand
  23. Which of the following Indian banks partnered with UAE Exchange to offer NRI customers an instant cash transfer facility?
    1. ICICI 
    2. Axis Bank 
    3. HDFC 
    4. Union Bank 
    5. Bank of Baroda
      • Ans: Bank of Baroda
  24. Who became the first Indian investor in china based company “Xiaomi”?
    1. Ratan Tata 
    2. Mukesh Ambani 
    3. Anil Ambani 
    4. Kunal Bahl 
    5. None of the above
      • Ans: Ratan Tata
  25. Mygola, a startup travel guide firm has been acquired by
    1. Zomato 
    2. Makemytrip.com 
    3. Honey labs 
    4. Travel.com 
    5. None of the above
      • Ans: Makemytrip.com

sponsored links

0 Responses:

Post a Comment