Search your Topic HERE....

Loading...

Monday, January 16, 2012

Aptitude Shortcuts - Average

7 comments

sponsored links

Aptitude Questions with Answers - Average

Before going to solve the below problems, first read the basics of Average here

1.  What is the average of first 21 multiples of 7 ?
  1.  49
  2. 147
  3. 77
  4. Cant be determined
  5. None of these
Math Trick Speed Math Math Shortcuts Aptitude Shortcut Tricks for Bank Exams SSC 2.  In a class, the average age of 30 boys is 13 years and the average of 20 girls is 12 years. what is the average age of the whole class?
  1. 12.5 Yrs
  2. 14.2 Yrs
  3. 12.3 Yrs
  4. 12.6 Yrs
  5. None of these
3.  The average of seven numbers is 18. The average of first three numbers is 14 and the average of last three numbers is 19. What is the middle number?
  1. 42
  2. 57
  3. 27
  4. Cant be determined
  5. None of these
4.  The average age of a class of 32 students is 16 yrs. if the teacher's age is also included, the average increases by one year. Find the age of the teacher
  1. 49
  2. 46
  3. 48
  4. Cant say
  5. NOne of these
5.  The average weight of a class of 20 boys was calculated to be 58.4 kgs and it was later found that one weight was misread as 56 kg instead of 65 kg. What is the correct weight?
  1. 67.4kg
  2. 58.85kg
  3. 57.75kg
  4. 49.4kg
  5. None of these
6.  The average weight of 8 persons increases by 1.5kg when a person weighting 65kg is replaced by a new person. What could be the weight of the new person?
  1. 53kg
  2. 58.85kg
  3. 75kg
  4. 77kg
  5. None of these
7.  The average temperature for Monday, Tuesday and Wednsday is 36.3 degrees C. The average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday is 36.7 degrees C. if Monday's temperature recorded as 39 degrees c, find the Thursday's temperature ?
  1. 40.2 degrees C
  2. 39.2 degrees C
  3. 41.4 degrees C
  4. 40.4 degrees C
  5. None of these
8.  A man spends Rs. 1600 per month on an average for the first three months, Rs 1550 for next four months and Rs. 1800 per month for the last five months and saves Rs . 5200 a year. What is his average monthly income?
  1. Rs. 2050
  2. Rs. 210
  3. Rs. 1950
  4. Rs. 2200
  5. None of these
9.  There were 45 students in a hostel, if the numbers of students increased by 7, the expenses of the mess were increased by Rs. 39 per day while the average expenditure per head diminished by Re.1. What is the original expenditure of the mess?
  1. Rs. 624
  2. Rs. 562
  3. Rs. 585
  4. Rs. 598
  5. None of these
10.  The average age of father and his two sons is 27 Years. Five years ago, the average age of the two sons was 12 Years. If the difference between the ages of the two sons is four years, what is the present age of the father?
  1. 42
  2. 48
  3. 44
  4. 47
  5. None of these

Answers :

1.  Required average  = 7(1+2+....+21) / 21
                 =  (7/21)X ( (21x22) / 2 )  (because sum of first 21 natural numbers)
                  =  77

2.  Total age of 50 students 
                             =  (30X 13+20 X 12) = 630
                          Average =  630/50 = 12.6 Years

3.  The total of seven numbers = 7X18 = 126
          The total of first 3 and last 3 numbers is = 3 X 14+3 X 19 = 99
          So, the middle number is (126 - 99 ) = 27

4.  Total age of students is 32X16 = 512 Years
     Total age inclusive of teacher = 33X (16+1) = 561
      So, Teacher's age is 561-512 = 49 Yrs
                               There is a shortcut for these type of problems :
                                                    Teacher's age is 16+(33X1) = 49 Years :)

5.  Actual total weight is (20X 58.4 - 56 + 65) = 1177 Kgs
          Actual average weight is 1177/20 = 58.85kgs

6.  Let the average weight of 8 persons be 'x'
      years and the age of the new person be 'y'   years
                         so, (8x - 65 + y) / 8  = x+1.5
                          so, y = 77kgs                   Shortcut : 65 + 8X1.5 = 77kgs

7.  MOn + Tue + wed Temperature  =  3X36.3 = 108.9
        Tue + wed Temperature = 108.9 - 39 = 69.9
         Tue + wed + Thu temperature = 3X36.7 = 110.1
           So, Thursday's temperature = 110.1 - 69.9 = 40.2 degrees C

8.  Total expenditure for the first 3 months = 3X1600 = 4800
      Total expenditure for 4 months = 4X1550 = 6200
           Total expenditure for 5 months = 5X1800 = 9000
           Total expenditure and saving (which is income for one year)
               = 4800 + 6200 + 9000 + 5200 = Rs. 25200
              So, Average monthly income = 25200/12  =  Rs. 2100

9.  Let the original expenditure be Rs.x
     Original average expenditure = X/45
            New average expenditure = (x+39)/52
            So (x/45) - ((x+39) / 52) = 1  so x = 585
               so, original expenditure is Rs 585

10.  The total present age of father and two sons is 3S27 = 81 yrs
           The total present age of sons is (12+5) X 2 = 34Years
           so, present age of father is 81 - 34 = 47 yrs

                                                               
Liked this Post? Read more Shortcut Techniques of Aptitude Here


sponsored links

7 comments:

  1. thanku so much.... students like me getting prepared from home to bank tests there short cuts are very useful...

    ReplyDelete
  2. mam better give answer after each question its difficult to refer ..

    ReplyDelete
  3. Good to Know Short cuts

    ReplyDelete
  4. Thank you so much, i'm very happy to know these shortcuts...

    ReplyDelete
  5. can any one solve this problem n pls do explain
    the avg salary of all staff in a corporate office is 5000.avg salary of officers is 14000and that of rest is 4000 if total number of staff is 500 the number of officers are...?

    ReplyDelete
  6. can any one solve this problem...
    the avg of first 4 of 5 numbers is 20 and that of the last 4 numbers is 22.if avg of first and last number is 25, what is the first number..?

    ReplyDelete
  7. any short cut for 9th question

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...